Български English
Направи запитване Обади се сега

Статии

Защо не виждате рекламите в Google? 7 основни причини и решения.

Май 09, 2016
реклами в google
(статията е актуализирана на 24ян. 2019г)
"Защо не виждам моите реклами в Google?“ е един от най-често срещаните въпроси между клиентите, които рекламират в Google Ads от скоро . Решихме да напишем тази кратка статия за да ви улесним максимално при отговора на този нееднозначен въпрос.

 

Кои са причините да не виждате вашите реклами в Google?


Причина номер едно – Google автоматично спира показването на реклами
Много от рекламодателите не са наясно с това, че съществува инструмент за анализ на рекламите и тяхното показване в Google. По тази причина се допуска масова грешка да се търси директно в Google за да се следи за показването на рекламите и избраните ключови думи – това не е добра практика и оказва негативно влияние върху получените данни.
Защо? - Ако всеки ден използвате търсачката с няколко ключови думи и не кликвате върху рекламите е много вероятно Google автоматично да спре да ви ги показва. Причината – ако търсите с едни и същи думи и само гледате без да взаимодействате с рекламите (клик) Google ще сметне, че вашата реклама не е подходяща за вас и ще я покаже на нови потребители, които използват същите думи при търсене.  По този начин Google увеличава шанса да се достигне до реално заинтересован, потенциален клиент, които ще кликне върху рекламата.

Решение: Вижте как се проверяват реклами в Google Ads?


Причина номер две – правилата на Google.
Google Ads има строга политика по отношение на ключовите думи и рекламните текстове. Стандартно всяка дума и реклама преминават през проверка в този период статуса е "under review".  Ако имате съдържание което нарушава политиката на Google ще последва автоматично спиране със статус "disapproved". За да проверите дали имате забрана от Google е необходимо да проверите статуса на думите и рекламите във вашия Google Ads профил.

Решение: проверете статуса на вашите реклами
google keyword status

Причина номер три – бюджетът в Google Ads.
Ако търсенето в Google надхвърля вашия дневен бюджет съвсем резонно показването на рекламите се спира. Google няма да пропусне да ви информира за това и ще промени статуса на вашата кампания "limeted by budget"- с ограничен бюджет.

Пример: Ако Вашия дневен бюджет е 20лв с график на показване от 08:00ч до 18:00ч (10 часа), Google няма да разпредели бюджета на равни части, по 2лв/час, а ще разпредели сумата за часовете с най-активно време. Целта е да се достигне до максимален брой клиенти, възможно най-бързо. При по-голямо търсене бюджетите се изчерпват в обедните часове и остават съвсем малки резерви за по-късните часове.

Решение: увеличете бюджета или свийте графика на показване
google бюджет

Причина номер четири – географско таргетиране.
Често допускана грешка е подценяването на настройките за таргетиране и по-точно географското таргетиране (насочване). Ако сте локален бизнес и обслужвате един град кампанията трябва да се насочи в рамките на този град, а не в цялата страна. Ако не сте направили географското таргетиране правилно, рекламите ви ще се показват в градове извън вашия обсег и е много вероятно да изразходите бюджета за ценните показвания във вашия район.

Решение: променете настройките за географско таргетиране
google location targeting

Причина номер пет – график на показване.
При стартиране на нова кампания графикът по подразбиране е „всеки ден, от 00:00ч до 24:00ч“. Ако бюджетът ви е ограничен, но е разпределен за 24 часа в денонощието, то е много вероятно да виждате рекламите си рядко. Поради ограниченията в бюджета кампаниите се настройват с график в дни и часове с активно търсене и реализации. Ако направите търсене извън планирания график рекламите ви няма да се покажат.

Решение: настройте графика за показване на рекламите
google график на рекламите

Причина номер шест - нисък качествен рейтинг
Google оценява всяка ключова дума с рейтинг от 1 до 10, като целта е да рекламираме с повече 10-тки. Ако във Вашата рекламна кампания има твърде голям брой думи с рейтинг между 1 и 5 е много вероятно Google да ограничи показването на съответните реклами. Тук е написано повече за качествения рейтинг и неговото влияние в Google Ads.

Решение: Поставете на пауза думите с рейтинг под 5. Оптимизирайте съдържанието на вашите рекламни текстове. Оптимизирайте скоростта и съдържанието във вашия уебсайт. 
google качествен рейтинг

Причина номер седем – блокиране.
Ако не виждате никакви реклами е много вероятно да използвате браузер с приставка за блокиране всички реклами. Уверете се, че не използвате приложения или настройки, които блокират рекламите.  
Решение: Използвайте устройство без програми за блокиране на реклами или сложете на пауза активните блокиращи програми.

От казаното до тук става ясно, че отговорът на въпроса Защо Google не показва моите реклами? не е еднозначен и има цял списък с настройки и различни фактори, които оказват влияние на показването. Със сигурност директната проверка с търсене в Google не е полезен ход и е много важно да проверите всички настройки в Google Ads.

Благодаря ви за вниманието. Моля, споделяйте.
Автор: Христо Митков