Български English
Направи запитване Обади се сега

Статии

Висок Качествен рейтинг в Google Ads (Case study)

Ноем. 20, 2018
Висок Качествен рейтинг в Google Ads (Case study)

Какво е качетсвен рейтинг (Quality Score)?

В статията Качествен рейтинг и неговото влияние върху кампаниите в Google Ads? е описано подробно какво е качествен рейтинг и какво е неговото влияние. Накратко Google измерва качеството на избраните от нас ключови думи с оценки от 1 до 10. Ако в нашите Google Ads кампании са избрани ключови думи с високи оценки винаги ще получим първата позиция на по-ниска цена. Но защо?!
 

Защо качеството има значение?

В казуса по-долу сме споделили детайлите, но като цяло винаги се стремим към спазването на едно просто правило - да бъдем максимално полезни. Ако се съобразим с нуждите на нашите потенциални клиенти винаги ще имаме по-добри условия за постигане на успех:
  • по-добри позиции
  • по-качествен трафик
  • по-ниски цени на клик
  • по-ниски цени на реализации
Качественият рейтинг измерва конкретни технически параметри, които са пряко свързани с потребителското изживяване (user experience). Това означава, че качественият рейтинг измерва полезността на нашата реклама. Създателите на Google Ads винаги насърчават рекламодателя да бъде максимално полезен като избира ключовите си думи в съответствие с потребителското търсене. Ако уебсайтът на рекламодателя предлага подходящо съдържание и се зарежда бързо, а навигацията в него е ясна и удобна, потребителите на Google много по-лесно ще открият това, което са изписали в полето за търсене. Рекламните кампании с висок качествен рейтинг винаги получават по-добри условия за постигане на успех въпреки нарастващата конкуренция. В идеалния случай всички участници ще бъдат доволни:
  • потребителите откриват това, което търсят с един-два клика
  • рекламодателите реализират повече продажби при по-ниски разходи
  • Google Ads генерира повече приходи от полезно платено класиране
 

Казус с висок качествен рейтинг в Google Ads (Case study)

По-долу показваме казус с рекламна кампания на онлайн магазин за бижута в период от годината с бързо нарастваща конкуренция. Въпреки, че рекламната кампания е със силно ограничен рекламен бюджет получените резултати подкрепят тезата, че може да се постигнат ниски цени на клик дори при много активна конкуренция.

 

Параметри на кампанията

Отчетен период: 22 октомври - 20 ноември (30 дни)
Брой ключови думи: 214
Качествен рейтинг на ключовите думи: 7-10
Средна цена на клик (CPC): 0,16 лв
Честота на клик (CTR): 26,17%
Средна позиция (Avg. position): 1,3
Дял на показването при търсене (Search impr. share): 88,8%
Брой конкуренти: 27
 
Обичайно преди и по време на новогодишните празници конкуренцията е повече от активна и към този момент се надпреварваме с още 27 уебсайта. При създаването на кампанията изборът на ключови думи беше съобразен, както с продуктовите категории на онлайн магазина, така и с отделните продукти в тях. За постигането на оптимален качествен рейтинг избрахме думи с оценка над 7. При писането на рекламните текстове се съобразихме с потребителското търсене и отразихме специфичните особености на предлаганите продукти. В процеса на работа бяха спазени редица добри практики, които целенасочено не са описани тук, защото надхвърлят обхвата на казуса. За да се запознаете с резултатите вижте Google Ads отчетите по-долу.
 

Обобщен отчет

 

Отчет за качествен рейтинг (QS report)

 

Отчет за конкуренцията (Auction Insights)

 

Не пропускайте още по темата:

От къде да започнем с Google Ads

Как се настройват кампании в Google Ads Search

Рекламни групи в Google Ads Search 2 или 200

Ключови думи в Google Ads 3 ключови съвета

Как се правят текстови реклами за Google Ads

Отчети в Google Ads топ 3

Индивидуално Google Ads Обучение


Благодаря Ви за вниманието! Моля споделяйте.

Автор: Христо Митков