Български English
Направи запитване Обади се сега

Статии

Рекламен текст, който продава не само в Google (+ бонус)

Май 15, 2016
Рекламен текст, който продава не само в Google (+ бонус)
Писането на рекламни текстове може да се определи, като отделна наука, която изисква знания и умения в няколко различни области като маркетинг, продажби, реклама, писане и поведенческа психология. От друга страна писането е изкуство, защото в процеса на сътворяване има голяма доза въображение, а оригиналността се ражда от симбиозата между познания и креативност… Разбрахте ли нещо от последното изречение? С подобни абстрактни изрази възприемането и разбирането на текста отнема повече време, нали? По тази причина нека ясно разграничим литературното писане от писането за постигане на бизнес цели. Времето е ценно за всеки и без излишни обяснения ще ви разкрием една рецепта за успех при писане на рекламни текстове, които гарантирано увеличават продажбите не само в Google. Ако се интересувате единствено от Google Ads вижте казуса с рекламите на Стил 99.

 

От какво зависи успеха при продажбите?

Темата с продажбите е обширна и не може да се обобщи с няколко изречения или с една статия. По тази причина ще се фокусираме единствено върху няколко важни стъпки, които според нас са задължителни преди всяка рекламна кампания.

 

Бизнес цели.
Успехът при продажбите в голяма степен зависи от стратегията ви за насърчаване на продажбите, като на първо място стоят бизнес целите на вашата организация.  За да се определят адекватни и реалистични бизнес цели е необходимо отлично познаване на пазара, заедно с всички участници в него. Не на последно място стоят вашите силни страни и по-точно тяхното дефиниране и показване като ваши конкурентни предимства. В дигиталния маркетинг е изключително важно бизнес целите да са изпълними онлайн. Най-често бизнес целите се измерват с постигането на конкретни реализации.
 
Често поставянето на бизнес цели е свързано с анализа на пазара, в който учатвате и е добре да се подсетите за матрицата на Ансофф

 

Аудитория.
При създаването на рекламен текст е важно да разберем нуждите на нашите потенциални клиенти, да определим техния профил или накратко „да познаваме добре своята целева аудитория“. В практиката на рекламистите се поставят въпроси за създаване на идеален клиентски профил: пол, възраст, език, географско разположение, култура, религия, професия, интереси и други. Независимо от профила на клиента той винаги преминава през процес на вземане на решение и реагира на различни стимули преди, по време и след покупка. Важно е да се събират данни и да се получава добра обратна връзка за да се поддържат текущи кампании и да се планират нови. За да разберем поведението на потребителите и по-точно как взаимодействат с нашия сайт е категорично задължително да се изпозлва Google Analytics.
 
Ако сте начинаещи в продажбите не пропускайте и Какво е фуния на продажбите

 

Конкуренция.
Конкуренцията е основен пазарен фактор, който подсказва къде се намира вашия бизнес и с какво се отличавате от всички останали. Вашите конкурентни предимства в голяма степен определят съдържанието на вашите рекламни текстове. Колкото повече плюсове покажете, толкова по-добре. В крайна сметка целта на всеки рекламен текст е да покаже предимства и ползи за вашата целева аудитория. Ако сте наясно с вашите предимства ще можете да изградите успешна стратегия. Колкото повече потребителски потребности успеете да задоволите, толкова по-добре.

 

Ясна стратегия за насърчаване на продажбите.
Ако предлагате продукт, които се предлага в още 200 магазина ще трябва да се отличите за да провокирате интереса на вашите потенциални клиенти. Стратегиите за насърчаване на продажбите са разнообразни и най-често са насочени към първа поръчка и на по-късен етап към повторна поръчка. Реализирането на стратегиите в голяма степен зависи от горните точки – бизнес цели, аудитория, конкуренция и конкурентни предимства. Ако горните точки показват на потребителите защо да купят от вас, то стратегията за насърчавате ще ги накара да го направят сега, в този момент. Да, те ще кликнат за да видят, какво ще получат не само от продукта, който предлагате, но и от самите вас т.е. ще очакват добро потребителско преживяване, от престоя в сайта, до получаването и употребата на поръчаните стоки/услуги.
 
Примери за стратегии: Повече на по-ниска цена - плати 2, вземи 3, Томболи с награди, Безплатна доставка, Подаръци, Мостри, Код за отстъпка, Намаление на конкретен продукт, Намаление на серия продукти, Намаление на конкретна марка или няколко марки, Сезонно намаление, Намаление в конкретни дни, Програма за лоялни клиенти - повторни продажби

 

CTA (call-to action)
В дигиталната реклама се виждат инструкции в стил „Добавете CTA“ (call-to action) тоест подканвайте към действие. Често това се тълкува буквално като добавяне на бутон с надпис „виж тук“, но в успешните рекламни текстове се насърчава с ясни и конкретни действия, които ясно отразяват фирмената стратегия и ползите за потребителите. Съществуват куп кратки фрази, които подканват към конкретно действие, но на практика най-силна движеща сила са ползите за потребителя (в комбинация с подходящи фрази за подканване).
 
Примери за подканващи фрази: Вижте, Сравнете, Изберете, Доверете се, Научете, Не отлагайте, Запишете се, Обадете се, Поръчайте, Купете, Получете, Участвайте и т.н.
 

Как се подготвя рекламен текст? (не само за Google)

Видът и форматирането на текста зависят от изискванията на избраната от вас медия. Ако избраната от вас медия е Google, проучете добре какви са изискванията и ограниченията при различните рекламни формати - текстови, адаптивни, изображения и т.н.
Независимо от избора ви на медия със сигурност няма да сбъркате ако създадете кратки, но ясни заглавия и описателни текстове. Ефективните рекламни текстове са кратки и ясни от един поглед. Кратките рекламни текстове в известна степен остават недоизказани - провокират любопитството, създават очаквания, а това провокира към действие. Използвайте ползите от вашата стратегия за насърчаване в рекламния текст, но създайте и очакване, като подскажете, какво има във вашата целева страница. 
 
Пример: Ако рекламирате онлайн магазин за дрехи и по-точно продуктова категория за панталони с 32 марки, 520 модела е добре да напишете в рекламния текст „Над 500 модела, 32 марки“, но това едва ли ще създаде достатъчно желание за покупка. Ако се добавят актуални намаления между 5% и 40% ще предложите допълнителни ползи, които ще си струват вниманието. Към ценовите отстъпки бихте могли да добавите комбинации с допълнителна стойност - безплатна доставка, професионално конксултиране, над 20г опит, кратък срок за връщане.
 

Дизайн на графична реклама

След като покажете вашите конкурентни предимства и покажете ползите за потребителите със сигурност ще успеете да провокирате техния интерес. При графичния дизайн на рекламните послания често се използват акценти за привличане на вниманието – там се разполага най-важната информация и е важно да не се прекалява с тях.
 
Пример: Разгледайте витрините на магазините за дрехи и обърнете внимание, че поставят голям етикет със сезонно намаление 40%, без много детайли. Един поглед е достатъчен за да решите дали ще се възползвате.

Важно е да постигнете четимост без излишен текст и дребни детайли. Изборът на изображения и дизайнът зависят главно от вашите рекламни текстове и визията на целевите ви страници. Изборът на изображения зависи от рекламния текст, а не обратното.

 

Тествайте рекламите

Това е най-ефективния метод за създаване на успешни рекламни текстове. Създавайте и комбинирайте няколко различни рекламни текста, като сравнявате тяхната ефективност. Пазарът не е статичен - всеки ден търсенето и предлагането се променят. След време данните ще покажат кои текстове продават повече и ще стане ясно, че колкото повече реални ползи и качество предлагате на вашите клиенти, толкова повече продажби ще реализирате.

 

Бонус материали: Кои са компонентите на успешните рекламни текстове?

Ще обобщим всичко в две отделни графики. Едната показва как се създава успешен рекламен текст в 8 стъпки, а другата показва динамиката между вашия бизнес, конкуренцията и потенциалните ви клиенти.

рекламен текст - 8 стъпки към успеха

рекламен текст - динамика на пазара
 

Не пропускайте още по темата:

От къде да започнем с Google Ads

Как се настройват кампании в Google Ads Search

Рекламни групи в Google Ads Search 2 или 200

Ключови думи в Google Ads 3 ключови съвета

Как се правят текстови реклами за Google Ads

Индивидуално Google Ads Обучение


Благодаря ви за отделеното време. Моля, споделяйте.

Автор: Христо Митков
Изтегли 573.39 KB (jpg) Свали