Български English
Направи запитване Обади се сега

Статии

От Universal Analytics към Google Analytics 4

Ноем. 21, 2022
GA4 vs UA
Сигурно сте забелязали (повече от веднъж) автоматичните съобщения, че Google Analytics 4 (GA4) заменя Universal Analytics (UA). На 1 юли 2023 г. стандартните собствености (Properties) в Universal Analytics ще спрат да събират и обработват данни. Какво точно означава това? Акаунтът Ви Universal Analytics вече няма да се събира данни и трябва да мигрирате. Колкото по-рано мигрирате, толкова повече данни ще съберете преди спирането на Universal Analytics. Защо е важно това? Защото цифрите за важни за всяка оптимизация и Google винаги взима предвид историческите данни за всеки сайт. В Google Ads автоматизираните стратегии за наддаване силно зависят от получените данни и времето за прилагане на адекватни корекции се съкращава в пъти.

Защо се налага миграцията към GA4?

В зората на Universal Analytics не е имало мобилен интернет и социални мрежи, също и GDPR. Отговорът на всички тези промени е Google Analytics 4. С гъвкавия си модел на събиране на данни и нововъведените събития (Events) GA4 Ви дава възможност да запишете всяка конверсия с Data Driven модел на присписване. Услугата използва технологиите на Google за машинно обучение (Machine learning) за да запълва пропуските в данните с моделирани статистически данни и възможности за прогнози. Какво означава това? GA4 не разчита единствено на „бисквитки" и запълва пропуските в данните с прогнози в поведението на потребителите от Вашия сайт. Data Driven моделът проследява цялата пътека на потребителя до конверсията и дава принос на най-полезния рекламен формат.

Конверсии и E-commerce данни в GA4

Конверсиите в GA4 са събития (Events), които най-често се настройват с Google Tag Manager (GTM). GTM ви позволява да изберете най-полезните действия за Вашия бизнес и лесно да ги обозначите като конверсии. Избраните конверсии могат лесно да се импортират в Google Ads.
Информация за E-commerce данните в GA4 е налична в помощния център на Google Developers.

 

За повече информация се свържете с нас на 0878878986

 

Източник на изображения и информация: Google Support

Не пропускайте още по темата:

Какво е Conversion Value?
Разширения за изображения в Google Ads
Какво е Conversion rate?

 


Автор: Цвета Дашкова-Батаклиева