Български English
Направи запитване Обади се сега

Статии

Какво е Conversion Value?

Апр. 24, 2014
Conversion Value
При буквален превод от английски език Conversion Value означава Стойност на реализация. Въпросната стойност засяга печалбата, която се генерира средно от една реализация и ни дава по-голяма яснота дали е необходимо да се правят промени по медия плана или бюджета за реклама. Измерването на реализациите и техните стойности са основен елемент от управлението на всяка рекламна кампания. Стойност на реализация се измерва както при търговията със стоки, така и при осъществяването на сделки за извършване на услуги. Въпросната стойност се определя от средния приход, размера на маржа и броя реализации, които водят до продажба или сделка.


За да разберем как се изчислява стойност на реализация в краткосрочен план ще разгледаме условен пример с фирма „Електроника 01“, която предлага услугите си само на търговски дружества (B2B). Накратко фирма „Електроника 01“ се рекламира в AdWords, но не продава директно, а осигурява запитвания, които представляват потенциални сделки. Получените запитвания се обработват от търговски отдел, който превръща 20% от тях в сделки. Всяка сделка носи приход от 3000лв, а маржът от всяка сделка е 45%.

При това положение каква е стойността на една реализация?
Среден приход от сделка: 3000 лв.
Марж: 45% (1350 лв)
Запитвания, които водят до сделка: 20%
Стойност на реализация: (3000*45%)*20%=1350*20%=270 лв.
Отговор: Стойността на една реализация в краткосрочен план е 270 лв.

Ако успеваемостта на „Електроника 01“ се подобри и от получените запитвания се реализират 30% продажби то сметката ще изглежда по следния начин:
Среден приход от сделка: 3000 лв.
Марж: 45% (1350 лв)
Запитвания, които водят до сделка: 30%
Стойност на реализация: (3000*45%)*30%=1350*30%=405 лв.

От примера става ясно, че колкото по-голям е процента на реализираните продажби/сделки, толкова по-голяма е стойността на една реализация. Понякога процента реализирани продажби води до допълнителни продажби след препоръки „от уста на уста“ и в дългосрочен план стойността на реализациите нараства допълнително.

В заключение ще споделим, че цифрите и продажбите са важни, но не бива да забравяме, че изграденото доверие и добрата репутация винаги ще бъдат водещ фактор за успеха на всеки бизнес.

Ако тази статия Ви е интересна не пропускайте Как се изчислява възвращаемост на инвестициите?

Видео: Какво е Conversion Value?Благодарим Ви за вниманието. Моля използвайте бутона G+, оценявайте, споделяйте.
Статията е подготвена по материали от google partners support – „How to estimate conversion value?“

Автор: Христо Митков