Български English
Направи запитване Обади се сега

Статии

Как се става влогър? Как да стана ютубър?

Апр. 02, 2020
Как се става влогър?

Споделяме с вас няколко полезни насоки, които са проверени и гарантирано ще ви помогнат при създаването на видео съдържание, както за забавление, така и за всяка професионална сфера. Времето и опита в дигиталната реклама ни научиха, че зад всеки успех стои поддържането на добър баланс между учене и практика. Този баланс ни помaга да се усъвършенстваме и да предоставяме на своите последователи качествено и ангажиращо съдържание. Ако имате сериозни намерения във влогърството не пропускайте Как да печелим пари от YouTube? 10 рецепти за успех. (+бонус)


„Поддържайте добър баланс между учене и практика.“

 

Практика и постоянство

Заредете се с търпение и мислете дългосрочно. Влогърството е творчески процес, който изисква разнородни умения, които се придобиват с практика и постоянство. Да, постоянство и практика - непрекъснато. Шон от Think Media (ютубър с над 1 млн. последователи) го казва най-точно: „Направете 100 видео клипа за да станете добри“. Какво означава това? Това означава, че първите ви клипове гарантирано няма да са успешни, но работата по тях е изключително важна за вашето развитие. Защо? Защото никой не се е родил с умения и знания, а тяхното придобиване винаги изисква усилия и време.


„Направете 100 видео клипа за да станете добри.“
 

Ще разгледаме един пример, който е свързан с живота на всеки един от нас. Всеки знае, че бебетата не прохождат веднага и в продължение на месеци правят опити да се изправят. Бебето първо наблюдава своите родители как се движат, как сядат, как се изправят и т.н. След като е наясно с тези движения бебето започва с първите си опити за изправяне и „ходене“. За бебето въпросните първи опити са огромно изпитание - тежко, изморително и без видим резултат. С времето малчуганите успяват да се усъвършенстват и да направят първите си крачки. След „прохождането“ съвсем очаквано започват опитите за тичане и заедно с тях - първите каскадьорски изпълнения.


„Ние сме родени да се усъвършенстваме с практика и постоянство.“
 

От примера става ясно, че бебето първо натрупва познания чрез наблюдение и след това изпозлва наученото в своята практика, като прави непрекъснати опити отново и отново. Всяко ново начинание преминава от прохождане към усъвършенстване.

 

Усъвършенстване

Усъвършенстването отнема време. Важно е да имате реалистични очаквания и да сте наясно с това – усъвършенстването отнема време. Постояната практика и постигането на резултати по-напред във времето са валидни за абсолютно всяка дейност в и извън блогърското ежеднение. Вие решавате къде ще вложите своите усилия и време, но бъдете готови да го правите дългосрочно. Ентусиазмът и мотивацията ще се променят и често ще спадат до нула – това е нормално. Спадовете отминават и отново е време за забавление. С времето ще обикнете целия процес въпреки трудностите - всеки преминава през това. След като сте наясно с тези подробности и имате реалистични очаквания е време за план.

 

Кратък план

Направете кратък план, като първата ви цел е проучването. Съберете информация от съществуващи влогъри, четете книги и статии, участвайте в уебинари и обучения. Поздравления! Вие четете статия по темата - вече сте на прав път. Абонирайте се, споделяйте, създавайте контакти, задавайте въпроси и пишете уместни коментари. Потопете се в морето от информация, но бъдете разумни и не се разпилявайте - избирайте единствено източниците, които ви допадат най-много. Комбинирайте нещата, които харесвате.


„Бъдете отворени за нови знания и споделяйте наученото.“
 

Изберете теми, които са ви интересни и си представете как ще ги развиете във вашия видео канал. Постарайте се да не копирате други автори (едно към едно) – винаги можете да цитирате своите източници и постепенно ще определите своя стил и визия.

След като съберете полезната информация и натрупате лични впечатления ще имате визия за вашия канал. Дори визията да не е съвсем ясна настъпва времето за практика. Вече е време за създаване видео и се задават редица нови въпроси.

 

Оборудване и заснемане на видео за Youtube

Всеки се усъвършенства според своето темпо и всеки от нас може самостоятелно да определи своя баланс между учене и практика. Въпреки това във всяка дейност има добри практики, които не са за пренебрегване и е важно да се съобразим първо с тях. За щастие технологиите за заснемане на видео са повече от достъпни и може да започнете буквално с един смартфон. Няма смисъл да инвестирате в скъпо оборудване, особено в началото.

Sunny Lenarduzzi към момента е влогър с над 400 хил. последователи в Youtube, но е започнала със смартфон и най-големия безплатен източник на светлина - Слънцето. Избора на места за снимки зависи изцяло от вас, но при заснемането, чисто технически е важно да имате достатъчно светлина и ясен звук – важно е да се постигне ясна картина и ясен звук. Облекло, изражение на лицето, език на тялото, глас, жестове – проучете добрите практики и постепенно ги прилагайте в практиката си.


„Нямате нужда от професионално оборудване за да се забавлявате.“

 

Време е за Youtube видео

Натиснете бутона „запис“ – към вашия план вече е добавено заснемане на първо видео. Съществуват купища източници със съвети за създаване на видео за Youtube -  избор на осветление, оборудване, език на тялото, говор и т.н. Според болшинството успешни влогъри най-важното е просто да започнете. Защо? Защото уменията не се придобиват с гледане и слушане. Нищо не може да замени практическият опит. С практиката навлизате по-дълбоко в целия процес и изникват нови конкретни въпроси, които имат нужда от проучване.


Заснемането на първите видеоклипове винаги е експериментално и служи като база за сравнение. Важно е да снимате постоянно и да правите сравнения между новите и стартите видео клипове.


„Бъдете готови да не харесате първите си видеоклипове. Това е част от процеса.“
 

Тук обръщаме специално внимание на думата „сравнение“. Препоръчваме ви да сравнявате единствено личните си резултати и по-точно личното си развитие. Не бързайте да се сравянвате със влогъри, които се заниамват с това от години – вие вървите по един и същ път, но те са започнали много по-рано и тяхното постоянство вече се отплаща. По-полезно би било да се учите от техния опит.

 

Накратко за влогърите и ютубърите

  • Създаването на видео съдържание е творчески процес, който изисква постоянен баланс между учене и практика.
  • Полезно е постоянно да събираме информация, да бъдем активни и да избираме теми, които са ни интересни.
  • Нямаме нужда от професионално ободрудване, но е важно да спазваме добрите практики.
  • Първите видео клипове не са успешни и това е нормално – това е част от пътя към усъвършенстването.
  • Измерваме своето развитие като непрекъснато сравняваме своите нови и стари видео клипове.

Не пропускайте още по темата


Как да станем YouTube Partner?
Монетизация на YouTube канал.
Как да печелим пари от YouTube? От къде идват парите?
Реклама в YouTube – рекламни формати, бюджети, цени


Благодарим ви за отделеното време. Абонирайте се за нашия Youtube канал