Реклама в Google Ads

Как се планира бюджет за реклама в Google Ads?
Бюджетът за Google Ads зависи от три основни фактора:
  • Търсене в Google
  • Конкуренция и средни цени на клик
  • Очаквани резултати
Пример: Минимален бюджет при реклама на „корейска козметика за лице“: След предварителните проучвания са събрани 160 думи, които са разделени в два отделни списъка:
  • Думи с по-общо значение, като „козметика“, „козметика за лице“, „натурална козметика“ и др. Обичайно подобни думи са с по-голямо търсене (общо 15 000 на месец), по-висока конкуренция и цени на клик между 0,40лв-0,50лв.
  • Думи, които са по-конкретни и по-близки до продукта, който предлагаме: „лечебна козметика“, „корейска козметика за лице“, „крем за лице от охлюв“, „козметика от зелен охлюв“ и др. Поради спецификата на продукта думите са с по-ниско търсене (общо 5000 на месец), по-ниска конкуренция и цена на клик между 0,20лв-0,30лв.

Препоръка: Минималния брой посещения за един месец трябва да е над 1000. При 1000 посещения ще се ориентирате кои думи са по-ефективни и кои водят до реализации. При по-малък брой посещения има риск да не получите достатъчно запитвания и заявки.
В конкретния пример минималния бюджет може да се определи според избора на думи:

Вариант 1: Една кампания - главно с конкретни думи. При цена на клик 0,25лв, за постигането на 1000 посещения са необходими минимум 250лв на месец

Вариант 2: Комбинирано – две паралелни кампании с общи и с конкретни думи. При средни цени на клик 0,25лв и 0,45лв, за 1000 посещения, минималният месечен бюджет ще бъде 350лв. При този вариант е важно да се следи за реализациите при отделните кампании и да се преразпределя бюджет за по-изгодните думи.
По-горе, под таблицата с цени за реклама в AdWords, сме описали, защо е важно да планирате рекламните кампании с продължителност поне 3 месеца.