Български English
Запитване за оферта

Статии

Как да печелим пари от YouTube? От къде идват парите?

Яну. 15, 2016
Как да печелим пари от YouTube? От къде идват парите?
Все по-често се сблъскваме с въпроса „Как се печелят пари от YouTube?“ и със сигурност все по-често ще получаваме новини за сензационни YouTube милионери. В тази статия ще ви разкажем от къде идват парите в YouTube и ще изясним модела за получаване на печалба.
 

От къде идват парите в YouTube?

Преди да стане ясно как да печелим от YouTube е добре да изясним от къде идват парите. В YouTube има над 1 милиард активни потребители, които живеят в 75 държави и говорят 61 езика. Тези потребители непрекъснато използват мобилни устройства и настолни компютри за да се забавляват и да се информират по най-различни теми и въпроси. Този милиард е съставен главно от регистрирани потребители с ясни интереси, точни географски координати и демографски профили (+допълнителни данни)  – тези хора представляват потенциални клиенти за всеки бизнес. Всеки бизнес ежедневно има нужда от популярност и по тази причина YouTube дава възможност да се достигне до избрана аудитория с платени рекламни съобщения. Накратко YouTube печели от показване на реклами, а YouTube партньорите получават част от парите на рекламодателите. (Научете как се става YouTube партньор.)

 

Как се печели от YouTube?

В YouTube се печели от абонаменти, преглеждания на рекламни видеоклипове и кликове върху рекламни банери или текстови реклами. Колкото повече абонати, преглеждания и кликове, толкова повече пари от рекламодатели и спонсори. За да печелите е важно да създавате забавно, интересно и полезно видео съдържание, което да провокира хората да споделят, да оценяват, да коментират и да се връщат отново във вашия канал. (Вижте как да си направим канал в YouTube). За да не бъдем голословни ще ви даден пример с любимото ни куче Денвър - най-виновното куче в YouTube (The Guilty dog Denver). :)Собствениците на Денвър продължават да снимат своята любимка и даряват събраните пари за лечение на болест, която ги е лишила от близките им хора. Това е изцяло любителско видео, което за кратко време генерира милиони гледания и накара хиляди потребители да се абонират за нови клипове с Денвър. При подобен зрителски интерес е напълно нормално да има реклами на зоомагазини, клиники, книги, организации и т.н. В България  рядко виждаме тези реклами, защото се намираме далеч от търговските им обекти и обсега им.


Как да печелим много пари от YouTube?

Престижното издание Форбс (Forbes) за пръв път публикува списък с най-високо платените звезди на YouTube за 2015г. Критериите? - Канал с приход 2,5$ милиниона за 10-то място, а най-добре платената YouTube звезда за 2015г е 25 годишният швед Феликс Келберг по-известен с прякора PewDiePie. За 2015г Феликс има над 40 милиона абонати, които са му донесли 12$ милиона. Феликс не е музикант или кино звезда – той е един от многото Let's Play геймъри в YouTube. Let's Play е явление в света на компютърните игри, при което милиони хора гледат как един човек играе и коментира различни компютърни игри.


YouTube България

Сигурно вече се досещате, че успехът на Феликс е непостижим в България по обективни причини като географски, езикови и демографски ограничения. Това в никакъв случай не означава, че няма смисъл да се забавлявате и да създавате полезно видео съдържание. Първоначално печалбите ще са минимални заради ниските цени на клик, но това рано или късно ще се промени. Преди да се захванете с видео съдържание научете за добрите практики или Как да печелим пари от YouTube? 10 рецепти за успех. (+бонус).

Въпреки, че рекламата в YouTube все още е новост в България, моментът е идеален за създаване на видео съдържание и реклама. YouTube България стартира партньорската си програма едва през 2015г и ако сте рекламодател пред вас се разкрива страхотна възможност за изгодна реклама, ниска конкуренция и по-широк обхват.

Вижте още полезни материали за YouTube:
Как се качва видео в YouTube?
Как се печели от YouTube? Монетизация на YouTube канал.
Реклама в YouTube – формати, цени, статистика.
 
Благодаря ви за вниманието. Споделяйте и харесвайте.
Автор: Христо Митков