Български English
Направи запитване Обади се сега

Статии

Как да печелим пари от YouTube? От къде идват парите?

Яну. 15, 2016
Как да печелим пари от YouTube? От къде идват парите?
Все по-често се сблъскваме с въпроса „Как се печелят пари от YouTube?“ и със сигурност все по-често ще получаваме новини за сензационни YouTube милионери. В тази статия ще ви разкажем от къде идват парите в YouTube и ще изясним модела за получаване и разпределяне на печалба. Не пропускайте и Как се става влогър? Как да стана ютубър?
 

От къде идват парите в YouTube?

Преди да стане ясно как да печелим от YouTube е добре да изясним от къде идват парите. В YouTube има над 1 милиард активни потребители, които живеят в 91 държави и говорят 80 езика. Тези потребители непрекъснато използват мобилни устройства и настолни компютри за да се забавляват и да се информират по най-различни теми и въпроси. Този милиард е съставен главно от регистрирани потребители с ясни интереси, точни географски координати и демографски профили (+допълнителни данни)  – тези хора представляват отделни общности, които са потенциални клиенти за всеки бизнес. Всеки бизнес ежедневно има нужда от популярност и по тази причина YouTube дава възможност да се достигне до избрана аудитория с платени рекламни съобщения. Накратко YouTube печели от показване на реклами, а YouTube партньорите получават част от парите на рекламодателите. (Научете как се става YouTube партньор.)

 

Как се печели от YouTube?

В YouTube се печели от гледане на рекламни видеоклипове и кликове върху рекламни банери или текстови реклами. Колкото повече абонати, преглеждания и кликове, толкова повече пари се събират от рекламодатели и директни спонсори. За да печелите е важно да създавате забавно, интересно и полезно видео съдържание, което да провокира хората да споделят, да оценяват, да коментират и да се връщат отново във вашия канал. (Вижте как да си направим канал в YouTube). За да не бъдем голословни ще ви даден пример с любимото ни куче Денвър - това е най-виновното куче в YouTube (The Guilty dog Denver). 

Собствениците на Денвър снимат своята любимка и даряват събраните пари за лечение на болест, която ги е лишила от близките им хора. Това е изцяло любителско видео, което за кратко време генерира милиони гледания и накара над 40 хиляди потребители да се абонират за нови клипове с Денвър. При подобен зрителски интерес е напълно нормално да има реклами на зоомагазини, клиники, книги, организации и т.н. 

 

Как да печелим много пари от YouTube?

През 2015г. престижното издание Форбс (Forbes) за пръв път публикува списък с най-високо платените звезди на YouTube. Какви са критериите? - Канал с приход 2,5$ милиниона за 10-то място, а най-добре платената YouTube звезда за 2015г е 25 годишният швед Феликс Келберг по-известен с прякора PewDiePie.

"През 2015г PewDiePieима над 40 млн абонати, които са му донесли 12$ милиона, а през 2020г абонатите са над 103 млн".

PewDiePie не е музикант или кино звезда – той е един от многото Let's Play геймъри в YouTube. Let's Play е явление в света на компютърните игри, при което милиони хора гледат как един човек играе и коментира различни компютърни игри. PewDiePie разкри напълно нови възможности не само в игралната индустрия.

 

YouTube България

Сигурно вече се досещате, че успехът на PewDiePie е непостижим в България по обективни причини - културни, езикови и демографски. Това в никакъв случай не означава, че няма смисъл да се забавлявате и да създавате полезно видео съдържание. Има множество български влогъри, които успяват да се издържат с видео блогове на български език. Първоначално печалбите са минимални заради малкия обем гледания, но с постоянството се натрупват приходи от реклами и директни спонсори. Преди да се захванете с видео съдържание обезателно вижте Как да печелим пари от YouTube? 10 рецепти за успех. (+бонус).

Въпреки, че рекламата в YouTube все още е новост в България, моментът все още е идеален за създаване на видео съдържание и реклама. YouTube България стартира партньорската си програма едва през 2015г и ако сте рекламодател пред вас се разкрива страхотна възможност за изгодна реклама при ниска конкуренция.

Вижте още полезни материали за YouTube:
Как се качва видео в YouTube?
Как се печели от YouTube? Монетизация на YouTube канал.
Реклама в YouTube – формати, цени, статистика.
 

Благодарим ви за отделеното време. Абонирайте се за нашия Youtube канал.
Автор: Христо Митков