Български English
Направи запитване Обади се сега

Статии

Google Partner 2020

Март 20, 2020
Google Partner 2020

През 2020 г програмата за сертифициране на Google съвсем очаквано претърпява промени и в средата на юни ще бъдат актуализирани условията за получаване на значка Google Partner. От 2013 г насам Google Ads постепенно промениха своя интерфейс, алгоритми, програми за обучение и т.н. Какво означава това? Какви са промените? Какво да очакваме? Ще отговорим на тези и на още въпроси около Google Partner сертифицирането.

 

Какво е значка Google Partner?


Google Ads e глобална платформа за платена реклама и позволява на отделни организации и лица да рекламират своята дейност в мрежите на Google. Освен с директни рекламодатели Google Ads работят с дигитални агенции и маркетинг специалисти, които се сертифицират по отделни учебни програми. Сертифицирането в Google Skillshop е едно от трите изисквания за получаване на значка.

 

Как се получава значка Google Partner?

 

Въпросната Google значка се издава на агенции и специалисти, които отговарят на 3 основни изисквания:

  1. Performance - представяне при управлението на рекламни кампании (задържане и растеж на клиентите)

  2. Spend - общ изразходван бюджет за изминалите 90 дни 

  3. Certifications - сертификати за успешно взети тестове

Целта на тези изисквания е да се демонстрират умения и опит, съобразени с всички добри практики. Освен основните изисквания има и няколко технически особености:

  1. Признават се единствено актуални сертификати от Skillshop

  2. Профилите в Skillshop трябва да са свързани със съществуващи Google Ads профили
     

Какви са новите изисквания за Google Partner?
 

Новите изисквания засягат общия изразходван бюджет за изминалите 90 дни и от 10,000$ се повишава на 20,000$. Има и промяна в изискването за минималния брой взети тестове. До момента бяха достатъчни два взети изпита - Fundamentals и още един по избор, но от юни 2020 г се изискват минимум три сертификата, от които задължителни са:

  1. Google Ads Search

  2. Google Ads Display

  3. Google Video Ads

До момента беше достатъчно да се сертифицира един специалист, а от юни минимума е двама.
 

Как се получава значка Google Premier Partner?
 

През 2020 г ще се променят и условията за придобиване на статут за Premier Partner, като всяка календарна година ще се избират 3% от компаниите с най-висок принос. Първата стъпка е да се отговори на изискванията за статут Google Partner, след което се прави цялостна оценка на представянето. От Google допълват, че тази статус може да не е наличен във всички държави.

 

Какви са промените в Skillshop?

 

Привидно изглежда, че сертифицирането изисква повече усилия от преди, но добрата новина е, че новите тестове са с два пъти по-малко въпроси. Друга съществена промяна в програмата за провеждане на тестове е преминаването през задължителен кратък тест за проверка на нивото. На практика платформата не ви допуска до основния тест ако не отговорите на 20 въпроса по избраната тема. След попълването на всички отговори получавате резултати и ако сте допуснали грешки имате възможност да ги проверите.

 

Учебните програми и тестовете се обновяват постоянно. С днешна дата фокуса е върху автоматизираните решения за наддаване, таргетиране, автоматизация при създаване на рекламни послания, machine learning и други.

 

Не пропускайте: От къде да започнем с Google Ads?

 

Благодарим ви за вниманието. За още полезно съдържание вижте нашия Youtube канал

 

Автор: Христо Митков