Статии

Google 3 в 1 - Analytics, Google Ads и Search Console
Google 3 в 1 - Analytics, Google Ads и Search Console
19.01.2017 г.
Google Analytics е безценно оръжие в богатия арсенал на дигиталния маркетинг. В материала „Задължителен ли е Google Analytics?“ изяснихме основните предимства на програмата, а в „Първи стъпки с Google Analytics“ показахме колко лесно може да се свърже с нашия бизнес. След като сме изпълнили първите стъпки е важно да направим няколко допълнителни настройки, които ще направят отчетите ни още по-подробни.

Независимо от това, дали сме стартирали кампания в AdWords или работим върху дългосрочна SEO стратегия е важно да обединим всички данни на едно място за да следим за ефективността на всички онлайн рекламни дейности. Google Analytics е за предпочитане, защото връзката с други електронни платформи е лесна и удобна.
 

Google Analytics и Google Ads

Google Ads е платформа за платена реклама в търсачката (Search) и в партньорската мрежа на Google (GDN). Всеки опитен специалист ще се съгласи, че една от първите стъпки към успешния дигитален бизнес е класирането на първи позиции в Google, а AdWords е най-бързият и удобен начин, особено при скоро стартирали сайтове. AdWords разполага с много подробна статистика, но стандартно обработва данните единствено от кампаниите в AdWords. Отделно в AdWords има възможност за измерване на реализации, но с няколко лесни настройки всичко може да се обедини в Google Analytics. Освен споделените цели и двете програми създават списъци за ремаркетинг. Ремаркетингът е най-удобния начин да подсетим нашите посетители да се завърнат в сайта за нови или изгодни предложения.


Важно:

Ако сте спазили добрата практика да използвате един имейл за целите на маркетинга със сигурност ще си спестите време и главоболия. На практика за всички продукти на Google може да използвате един и същ имейл или така наречения Google профил (не е необходим Gmail за да имате Google профил). Това ще ви позволи удобно да влизате и да излизате в отделните продукти на Google без да се налага всеки път да пишете имена, пароли, да осигурявате достъп или да търсите имейли за потвърждение... много е досадно, а понякога е объркващо и изнервящо. В този ред на мисли ще ни бъде много по-лесно да свържем отделните програми като се регистрираме с един и същ профилен имейл (marketing@нашиятсайт.com).


Как се свързват Analytics и Google Ads?

В „Първи стъпки с Google Analytics“ показахме как се създава профил и как се свързва с уеб сайт. След като сме се справили с основните настройки, остава да направим връзка между Analytics и AdWords. Стъпките са:

Първа стъпка:
Влизаме в административната част (Admin) на Google Analytics.
Втора стъпка:
Избираме всички продукти (All products) от колонката със „Свързване на продукти“ (Product linking).

google analytics admin

Трета стъпка:
Избираме AdWords. Ако работим с един и същ Google профил, Analytics автоматично прави връзка с нашият AdWords профил. За да одобрим връзката между тях избираме AdWords профилът, който е зареден по подразбиране и запазваме настройките.
analytics adwords

Четвърта стъпка:
Влизаме в AdWords профила – избираме иконата за настройки (зъбно колело) и от падащото меню избираме "Свързани профили" (Linked accounts).
Пета стъпка:
Избираме Google Analytics.
Шеста стъпка:
Одобряваме връзката между AdWords и Analytics.
adwords analytics

Седма стъпка:
Връщаме се обратно в Analytics, „Админ“ секцията избираме “Връзка с AdWords” (AdWords Linking)
Осма стъпка:
Проверяваме статуса на връзката между двете програми (двата профила).
analytics linking adwords
 
 

Как се свързват Analytics и Search Console?

Преди да направим връзка между двата продукта е необходимо да направим регистрация в Search Console, като следваме всички инструкции. След като сме потвърдили връзката между Search Console и нашия сайт, отново влизаме в Analytics. От „Админ“ секцията в Analytics избираме "Всички продукти" (All products) в колонката със „Свързване на продукти“ (Product linking). Избираме Search Console и одобряваме връзката между Analytics и Search Console.

analytics search console

Благодаря ви за вниманието. Моля, G+, споделяйте и харесвайте!

Автор: Христо Митков