Статии

Expanded Text Ads – Разширени текстови реклами
Expanded Text Ads – Разширени текстови реклами
04.08.2016 г.

На 24 май тази година, се проведе годишното събитие „Google Performance Summit“, коeто може да се определи като ключовo за рекламирането в Google Ads. Бяха представени куп новости, като най-съществената промяна засяга текстовите реклами и по-точно техният формат – двойно заглавие, по-дълъг описателен текст, две допълнителни опции за изписване на URL и още. Тaзи промяна преобрази коренно играта на писане и ще направи рекламните текстове по-удобни за потребителите с мобилни устройства.

Два месеца по-късно на 27 юли, в блога на Google Bulgaria беше обявено официалното стартиране на новите разширени реклами и в нашата страна. Първите отзиви за тези реклами може да видите в тук, а всички важни детайли и съвети ще откриете в материалите по-долу.
„Google Performance Summit, 2016“ (видео)
 

Какво е разширена реклама (Expanded text ad)?

Expanded text ads” са текстови реклами, които са оптимизирани за мобилни устройства и имат за цел да се виждат по-добре на техните екрани. В разширените реклами заглавието играе водеща роля. To е разделено на две части по 30 символа – общо 60. За описателния текст са отделени 80 символа. В сравнение със стандартните текстови реклами в AdWords, разширените разполагат с почти 50% повече текст.
Има подобрения и в управлението на URL адресите – в новите реклами URL-ът, които се показва в рекламите (Display URL) автоматично се попълва от финалния URL (Final URL). Освен това са добавени две опции за показване на пътеки (path), с наклонени черти. Полетата за пътеките са с 2х15 символа. С новите пътеки има възможност за по-ясно структуриране и по-добро разбиране на съдържанието към, което води рекламата.

На изображенията под текста, можете да видите разширените реклами при разглеждане с мобилен телефон, таблен и настолен компютър или лаптоп.

 
Изображение – разширени реклами на мобилен телефон и таблет
expanded text ads on mobile and tablet

Изображение – разширени реклами на настолен компютър и лаптоп
expanded ads on desktop and laptop


Защо заглавието в разширените реклами e по-дълго?

Главната причина се състои в данните за потребителското поведение и масовата употреба на мобилни устройства. Проучванията на Google показват, че по-дългите заглавия дават повече информация и са по-полезни за потребителите.


Как се създават разширени реклами (Expanded ads)?


Създаването на разширени реклами става най-бързо и удобно с Google AdWords Editor, версия над 11.00. При създаването на първите реклами е желателно да прочетете статията до край и да се съобразите със съветите на експерта Matt Lawson (Director of Performance Ads Marketing for Google).
 
Изображение - Разширени реклами с Google AdWords Editor
google adwords editor for expanded ads


Какво ще се случи със стандартните текстови реклами в AdWords?

От 26 октомври, 2016г. създаването и редактирането на стандартни реклами ще бъде ограничено. След тази дата съществуващите стандартни реклами ще се показват, но без възможност за редактиране. Google AdWords ще работи с разширени реклами.


5 добри практики за създаване на разширени реклами в AdWords.

Изброяваме няколко добри практики, които са в синхрон с препоръките на няколко водещи експерти от Google.

 

Нов подход в писането

Като цяло всички добри практики за писане на стандартни текстови реклами са валидни и за разширените, но фокусът вече е върху заглавията. Вместо 25 символа, вече разполагате с две по 30 символа. Това променя цялата игра при писането и ако не ви е достигало място, сега е моментът да използвате новата възможност за напълно нови текстове.

Заглавията продават

От изображенията по-горе става ясно, че при разглеждане със смартфон, заглавието е най-видимата част от рекламния текст. В мобилния трафик най-голям дял заемат именно смартфоните и е изключително важно да се фокусирате върху заглавията, защото няма много място за описания и разширения. Те са разделени на две части по 30 символа – постарайте се двете части да взаимно свързани, но се старайте да имат смисъл поотделно.

Повече ползи за потребителите

Допълнителните ползи карат потребителите да действат на момента. Ползите подтикват към действие и създават очакване за нещо различно, изгодно и полезно.

Използвайте разширения за реклами (ad extensions)

Ползите от разширенията са много и ще ви спестим малко време, с кратко обобщение.
  • Добавете разширения на ниво кампания за да сте сигурни, че няма рекламни групи без разширения.  За по-специфичните групи добавете разширения на ниво група.
  • Използвайте всички налични разширения
  • Старайте се съдържанието на разширенията да не се дублира с рекламните текстове
  • Тествайте нови разширения и събирайте данни

Тествайте

Тествайте рекламите и събирайте данни за тяхното представяне. Използвайте ad preview diagnosis tool и анализирайте получените импресии, кликове и реализации.

Важно: Не пропускайте Как се пишат ефективни рекламни текстове?
 

Благодаря Ви за вниманието. Споделяйте и харесвайте.