Български English
Направи запитване Обади се сега

Статии

Безплатно Google обучение "Първи стъпки в Google Ads"

Авг. 08, 2021
Безплатно Google обучение

Ето, че настъпи момента да изпробвате рекламата в Google Ads, но как да го направите без излишни грешки и без загуба на пари?

Желаете да постигнете нови продажби, но все още не сте готови да се доверите на агенция или на персонален треньор. Груповите обучения не са вашия любим формат, а онлайн курсовете ви изглеждат прекалено еднакви. Нормално е да се питате кой курс е най-подходящ за вас и аз съм тук за да ви помогна с този избор.

През изминалите 10 години екипът на Импулс Медиа разви различни учебни програми за организации като:

 • SoftUni
 • International Business School (Международно Висше Бизнес Училище)
 • Web Seminari
 • Human Consulting
 • Други
Реализирахме над 400 успешни кампании в Google Ads и разработихме няколко учебни програми за обучения, между които и “Първи стъпки в Google Ads”.

Курсът е Напълно безплатен и обхваща 12 ключови теми, които са поднесени на много достъпен език, без излишна терминология, с много полезни примери и задачи. Темите са кратки и на практика проследяват отделните стъпки при създаването на успешни кампании в търсачката.

Първи стъпки в Google Ads е идеално базово обучение за предприемачи, собственици на бизнеси, маркетинг специалисти и студенти.

Курсът е Напълно безплатен и може да проследите всички епизоди в Youtube канала на Импулс Медиа или в отделните теми по-долу.


Тематичен план


Първи стъпки в Google Ads - еп. 1

Здравейте, поздравявам ви, че избрахте Първи стъпки в Google Ads. След като преминете курса вие ще придобиете 7 ключови умения:

 1. Да поставяте ясни цели
 2. Да правите качествени проучвания
 3. Да обработвате ключови думи като експерти
 4. Да създавате кампании в Google Search без скъпи грешки
 5. Да създавате ефективни реклами за търсачката
 6. Да добавяте полезни рекламни разширения
 7. Да измервате ефективността на вашите кампании

Преди да започнете курса ви препоръчвам да направите решите един от тестовете за Google Search в Skill Shop - академията на Google https://skillshop.withgoogle.com/. Този тест ще ви позволи да видите разликата във вашите резултати преди и след преминаването на курса.


Колко струва първата позиция в Google? - еп. 2 

Знаете ли кой е най-често задаваният въпрос при начинаещите? Да, познахте! Най-често задаваният въпрос е “Колко струва първа позиция в Google?”
 

Google е търг в реално време, в който всеки рекламодател избира своите ключови думи и определя колко е готов да плати за всяка от тях т.е. всеки определя своята максимална цена за клик. Това разбира се не означава, че който има повече пари винаги ще бъде пръв. В Google правят няколко предварителни анализа, които определят полезността на вашия сайт и на вашите реклами. Те дават оценка за всяка кл дума, плюс всеки рекламен текст, който сте публикували. Не на последно място е броят конкуренти за първа позиция. Накратко основните фактори, които оказват влияние на цената са:

 • Скорост на зареждане на вашия сайт
 • Съдържание и навигация във вашия сайт
 • Quality score - Качествен рейтинг на ключовите думи от 1 до 10
 • Ad rank - Обща оценка на вашия рекламен текст
 • Max cpc - Максимална цена, която сте готови да платите

Рекламодателят с по-висока оценка за полезност, винаги плаща по-ниска цена за първа позиция. Точно по тази причина е важно да направите добро проучване за думи и да осигурите добър престой във вашия сайт.


Google Ads профил - еп. 3 

Първата стъпка винаги е създаването на профил в Google Ads. Може да го направите със съществуващ gmail или с корпоративен имейл. С един и същ имейл имате достъп до всички продукти на Google. Например Google Ads и Google Analytics. Ще ви покажа как се създава профил.


Структура на Google Ads профила” - еп. 4 
Сигурен съм, че вече нямате търпение да създадете първата си рекламна кампания, но преди да го направите ще ви покажа структурата на профила и как да се справяте с навигацията в него. Има няколко основни нива, които са важни и трябва да запомните добре:
 • профил
 • кампания
 • рекламна група
 • ключова дума
 • реклама
За сега ще направим само бърз преглед, защото ще работим на всички нива много по-детайлно в следващите епизоди.

 
Бизнес цели и реализации - еп. 5 
Радвам се да ви видя отново и нямам търпение да направим следващото упражнение. След като в предишния епизод се запознахте с основната навигация в Google Ads е време да определим нашите бизнес цели и да настроим реализациите в Google Analytics.
 
Обичайно всеки бизнес има нужда от продажби, от обаждания и запитвания, но не всеки сайт дава възможност за тяхното реализиране. Ако работите с онлайн магазин и клиентите поръчват онлайн се реализира транзакция. Ако сайта няма пазарска кошница се реализира запитване или поръчка по телефона. Всички тези полезни действия се наричат реализации и се настройват индивидуално според вашите цели и възможностите на вашия сайт.
 
Ще разгледаме примери с онлайн магазин и две основни цели:
 • поръчка 
 • посещение на страница с контакти
 
Проучване  - еп. 6 
След като в предишния епизод уточнихме кои са нашите цели и направихме връзка между Google Ads и Google Analytics можем да пристъпим към проучването. В тази част ще научим какво е търсенето в Google и по-точно с какви думи и фрази потребителите търсят нашите услуги и продукти.
Ще ви покажа един страхотен инструмент за проучване, който е напълно безплатен и винаги е под ръка. Това е Keyword planner - използва се много интуитивно и е много удобен за създаване на списъци с ключови думи. Тези безценни данни ще ни позволят да изберем най-подходящите думи за нашата реклама и ще ни позволи да проучим конкуренцията.

 
Ключови думи и реклами еп. 7 
Поздравявам ви за напредъка. Вие благополучно достигнахте до средата на курса. След като в предишния епизод проучихме търсенето вече можем да пристъпим към техническото създаване на рекламни кампании, но няма да го правим в Google Ads, а първо ще започнем със създаването на чернова. Ще сортираме всички ключови думи и ще подготвим всички рекламни текстове.


Създаване на кампания  - еп. 8 
Най-после достигнахме до създаването на рекламна кампания в търсачката. Ще направим настройките заедно и ще го направим без излишни грешки. Въпросните грешки често водят до неприятни разходи и главоболия.

 
Рекламни групи - еп. 9
Обичайно от Google препоръчват да се добавят няколко рекламни групи, които отговарят на продуктовите категории във вашия сайт. Препоръчват в тези групи да се добавят 10-15 думи. Това е чудесен подход, но ако желаете да упражнявате пълен контрол върху показването на конкретни рекламни текстове ще имате нужда от по-добро решение.
 
Ще споделя с вас един по-различен подход, който отнема повече време и усилия, но дава отлични резултати след старта на кампанията. Нека видим демото.

 
Реклами и разширения - еп. 10 
При текстовите реклами е изключително важно да постигнем добър баланс между ключовата дума, рекламния текст и целевата страница. В началото на курса говорихме за това колко е важно да сме полезни и да осигуряваме качествено съдържание. По тази причина е важно да отговорим максимално добре на потребителското търсене и за това е важно да включим в своите заглавия ключовите думи от предварителното проучване. Ще ви покажа един по-нетрадиционен модел за създаване на реклами. Изисква повече време и усилия, но дава отлични резултати при показването на рекламите.

След като сме добавили рекламите не бива да забравяме и рекламните разширения. Те правят рекламите по-ефективни, защото предоставят повече информация и не на последно място - заемат повече място. В света на рекламата повечето място без доплащане винаги е безценно предимство.


Допълнителни настройки - еп. 11
В предишните епизоди говорихме за проучване, сортиране и публикуване на ключови думи, но всички тези дейности имат смисъл единствено ако направим правилните настройки на думите в кампанията. Всяка дума има 3 типа настройки на съвпадение:
 • Broad - Общи
 • Phrase - По фраза
 • Exact - Точно
Моля ви, никога не използвайте broad, защото тази настройка не дава качествен трафик. Дори цената клик да е ниска по-важно е качеството. Ще ви дам пример от практиката. Фирма, която се занимава с почистване на домове използва в своята Google Ads кампания думата почистване с настройка broad по подразбиране. Google без забавяне, вкарва трафик от търсене на фрази като: почистване на зъбен камък, почистване на сребро, почистване на лице, почистване на климатици и т.н.
 
Ще ви покажа как да избегнете широкото съвпадение Broad.

 
Метрики в Google Ads - еп. 12 
Ефективността в Google Ads и в дигиталната реклама като цяло засяга няколко основни метрики. Метрика наричаме всяко нещо, което се преброява и записва. В Google Ads следим за:
 • CTR
 • позиция
 • цена на клик
 • дял на показване
 • Conv Rate
 • Conversions 
 • други 

Фактура от Google - еп. 13
Това е последния епизод от курса “Първи стъпки в Google Ads” и с него покриваме базовото ниво “Google Ads Fundamentals”. В представянето на курса ви препоръчах ви да направите тест в академията на Google SkillShop за да сравните резултатите преди и след курса. Сега е моментът да го направите. Пожелавам ви успех.


Ако търсите нещо повече от базов курс научете повече за индивидуланото Google обучение с Христо Митков.