Български English
Направи запитване Обади се сега

Статии

33 важни термини и дефиниции в Google Ads

Яну. 06, 2016
33 важни термини и дефиниции в Google Ads
Събрахме 33 основни термини, които се употребяват ежеминутно, дори ежесекундно в мистичния свят на дигиталния маркетинг. На практика ще ви покажем данни от реален клиентски профил и ще изясним не особено ясните понятия "ефективни", "водещи" и "печеливши". Хвърлете един поглед на изображенията преди и след прочитането на статията за да прецените дали е имало полза. Ако не ви се чете, но имате нужда от реклама в Google се свържете с нас за консултация.

 

33 важни термини и дефиниции в Google Ads

 
 1. Google – Google Ireland Limited е чуждестранна фирма, която е собственик на българския домейн https://www.google.bg (Google Bulgaria). С днешна дата Google няма регистрирано юридическо лице в България, но обслужва български рекламодатели и предлага поддръжка на български език.
 2. Google Ads - Google Ads е платформа за платена реклама на Google с таксуване „плати при клик“ (Pay-per-click). Платените рекламни съобщения в Google се визуализират заедно с надпис „реклама“ (ads) и са обозначени с жълт цвят. Условията и правилата за употреба на всички продукти на Google са описани в помощния център на Google (https://support.google.com).
 3. Google Partner – програма на Google за рекламни агенции, специалисти по дигитален маркетинг и други онлайн консултанти (https://www.google.bg/partners/). Google партньори са тези, които отговарят на всички изисквания за получаване на значка “Google Partner”.
 4. Първа страница – интернет страница на Google, съдържаща 10 (десет) резултата след търсене с ключова дума в полето за търсене.
 5. Водещи позиции (1-3) – първите три резултата след търсене с ключова дума в полето за търсене.
 6. Търг и наддаване (auction and bid) – всяко търсене в Google представлява търг в реално време, като класирането на първа страница се определя от рекламния ранг и размера на максимална цена на клик. Рекламния ранг зависи от всички компоненти на качествения рейтинг и максималната цена на клик.


   
 7. Акаунт мениджър (account manager) – специалист, който се грижи за създаването и поддържането на профили в Google Ads.
 8. Клиентски център (MCC) – платформа за обслужване на голям брой клиентски профили. Акаунт мениджър създава нов клиентски профил в с Клиентския център на агенцията и осигурява достъп на рекламодателя.
 9. Клиентски профил (profile) – личен или фирмен профил в Google Ads. Достъп до профил се осъществява с имейл и парола.
 10. Таксуване (billing) – раздел в клиентския профил, който служи за управление на плащанията към Google. Плащането се осъществява с дебитна или кредитна карта с логото на Visa и MasterCard. В този раздел се вижда баланса на профила и се получават фактури от Google.
 11. Осчетоводяване – Google е юридическо лице извън България и преди да уреждате плащания към Google е необходимо да се консултирате с компетентен счетоводител или юрист.


   
 12. Отчет (report) – данни от активни кампании за точно определен период от време – дни, седмици, месеци.
 13. Рекламна кампания (campaign) – рекламна кампания съобразена с целите на рекламодателя, но отговаря на правилата и условията на Google.
 14. Рекламна мрежа (network) – Google търсачка (Google Search Network) и партньорска мрежа на Google за реклама с изображения и видео (Google Display Network).
 15. Бюджет – сума за реклама в AdWords, която се разпределя на части - дневен, месечен, годишен бюджет.
 16. Честота на кликване (CTR) – съотношение между всички получени кликове и общия брой показвания на рекламите.
 17. Средна цена на клик (Avg. CPC) – изразходвания бюджет разделен на общия брой получени кликове.
 18. Средна позиция (Avg. position) – показва как се класират рекламите спрямо рекламите на конкуренти
 19. Реализации (conversions) – действия на интернет потребители, които са полезни за целите на рекламодателя: запитване, заявка, абониране, посещение на страница с контакти и други.
 20. Процент на реализациите (conversion rate) – съотношение между получените реализации и получените кликове. Научете повече тук "Какво е conversion rate?".


   
 21. Ключови думи (keywords) – отделни думи и фрази, които съответстват с дейността, продуктите и услугите на рекламодателя, но същевременно отговарят на всички правила и условия на Google.
 22. Отрицателни думи (negative keywords) – списък с неподходящи думи, който служат за ограничаване на показването на реклами.
 23. Максимална цена на клик (Max. CPC) – максимална цена за клик върху реклама.
 24. Качествен рейтинг (Quality score) – измерва се със стойности от 0 до 10 и води до понижаване на средните цени на клик ако има добър CTR, съответствие между избора на ключови думи, реклами и практическата работа на целева страница.


   
 25. Реклами (ads) - рекламни текстове, изображения и видеоклипове съобразени с рекламните мрежи, правилата и условията на Google.
 26. Рекламни групи (ad groups) – отделни групи с отделни ключови думи и реклами.
 27. URL адрес – всеки интернет адрес предоставен от рекламодателя за целите на рекламата в AdWords.
 28. Целева страница (landing page) – URL адрес в страницата на рекламодателя, към която водят рекламите.


   
 29. Кодове за проследяване (conversion tracking) – автоматично генериран код от профила, който се поставя в интернет страницата на рекламодателя. Кодовете автоматично събират данни за реализации.
 30. Google Analytics – безплатен инструмент (програма) за събиране и управление на статистически данни от интернет и отделни продукти на Google.
 31. Оптимизация – подобрение на отделните параметри в кампаниите като разпределение на бюджет, график на рекламите, позиции, честота на кликване, процент на реализациите, избор на ключови думи и други.
 32. Google Ad For Video – платена видео реклама в YouТube (www.youtube.com) с таксуване за гледане на минимум 30 секунди от рекламен видеоклип (cost-per-view).
 33. Възвращаемост на инвестициите (ROI) – съотношение между всички разходи и всички приходи. Научете повече тук "Как се изчислява ROI в Google Ads?".
 34. Рекламен ранг (ad rank) - определя позицията на рекламата ви, сравнена с други реклами.
 35. Дял на показване (Search Impression Share) - % на показване на рекламите при търсене с избраните ключови думи
Бонус: Всички термини в Google Ads накуп
Автор: Христо Митков
Благодаря ви за вниманието. Харесвайте и споделяйте.