Български English
Направи запитване Обади се сега

Статии

​Как да проверя рекламите в Google Ads?

Май 04, 2016
реклами в google

(статията е актуализирана на 20 окт. 2018)

В материала „Защо не виждате рекламите в Google? 7 основни причини и решения“ изяснихме най-често срещаните причини и предложихме няколко ефективни решения. В тази статия ще се фокусираме върху инструмента за проверка и анализ на рекламните текстове в Google Ads (ad preview and diagnosis tool). Това е най-удобният и най-коректният начин за проверка, защото ви дава отговори с вероятни причини ако рекламата не се показва. Освен това проверката и анализа с този инструмент няма да окажат отрицателно влияние върху данните на отделните думи и реклами.


Защо е лошо да проверявате рекламите директно в Google?

Технически погледнато за всяка отделна дума и всяко рекламно послание се събират данни, които позволяват да се измерва ефективността им, по отделно и като цяло. При стартирането на нови кампании в Google Ads е важно да се постига висок CTR т.е. добър процент между показвания на рекламата и получените кликове (посещения).

Пример: Ако имате 100 посещения и само един клик, процентът ще е много нисък (1%), а ако имате дума/реклама с 5 от 5, показвания към кликове процентът ще е отличен (100%).  От общия резултат на всички думи и реклами се определя среден CTR за цялата кампания. Ако имате висок CTR ще имате по-добри позиции на по-ниски цени, но ако самостоятелно правите излишни търсения ще влошите резултатите на отделните думи и на кампанията като цяло. Показванията на рекламите, които не водят до посещения влошават CTR, следователно ще повлияете отрицателно данните и на цената за първите позиции.
CTR е важен за високата оценка на кампанията особено при стартиращите кампании. Всяка дума има качествен рейтинг от 1 до 10 и има два начина да го проверите – от колоната със статуса на думата или с добавяне на колона в общата таблица. Научете повече качествения рейтинг (quality score).


Как да проверяваме рекламите в Google Ads?

Вариант 1. Проверката на рекламите в Google се осъществява с инструмента за преглед и анализ на реклами (ad preview and diagnosis tool).
  1.  Влезте във вашия google ads профил > отворете менюто с инструменти (tools) > от раздела за планиране изберете инструмента за преглед и анализ на реклами (ad preview and diagnosis tool)
  2. Направете търсене с ключова дума, която е важна за Вашия бизнес
  3. Направете настройки за държава, език и устройсвтва
  4. Прегледайте резултатите и получените съобщения от Google
ad preview and diagnosis tool 2018

Вариант 2. Всяка ключова дума има индивидуален статус, който показва качествения рейтинг и дали се показва. Освен това има връзка към инструмента за преглед и анализ на реклами.
  1. Изберете кампания и рекламната група, която ще проверявате
  2. Изберете раздела с ключови думи 
  3. Насочете вниманието си към колоната „status" > изберете дума и проверете нейния пълен статус, като поставите мишката над статуса на избраната от Вас ключова дума.
keyword status 2018
Важно:
Имайте предвид, че тези инструменти понякога блокират и не дават точна информация в реално време. Тези инструменти се обновяват постоянно и с времето тяхната точност се подобрява. Често се случва при географско насочване с точно определн радиус, инстумента за анализ на рекламите да не засече таргетираната зона - това не означава, че рекламите не се показват - в подобни случаи проверете статуса на ключовите думи.

Благодаря ви за вниманието. Моля, споделяйте.

Автор: Христо Митков