Статии

Рекламен текст, който продава не само в Google (+ бонус)
Рекламен текст, който продава не само в Google (+ бонус)
15.05.2016 г.
Писането на рекламни текстове може да се определи, като отделна наука, която изисква знания и умения в различните области на продажбите, маркетинга, рекламата и писането, като цяло. От друга страна писането е изкуство, защото в процеса на сътворяване има голяма доза въображение, а оригиналността се ражда от симбиозата между познания и креативност… Да, с подобни абстрактни изрази възприемането на текста отнема повече време, нали? Нека ясно разграничим литературното писане и правенето на бизнес. Времето е ценно за всеки и без излишни обяснения ще ви разкрием една рецепта за успех -  писане на рекламни текстове, които гарантирано увеличават продажбите не само в Google. В статията сме посочили два актуални примера от кампании в AdWords за услуга и продукти + бонус материали.


От какво зависи успехът при продажбите?

Темата с продажбите не може да се обобщи с няколко изречения и по тази причина  ще се фокусираме единствено върху няколко важни стъпки, които за задължителни преди всяка рекламна кампания.


Бизнес цели.

Успехът при продажбите в голяма степен зависи от стратегията ви за насърчаване на продажбите, като на първо място стоят бизнес целите на вашата организация.  За да се определят адекватни и реалистични бизнес цели е необходимо отлично познаване на пазара, заедно с всички участници в него. В дигиталния маркетинг е важно да се определят и цели спрямо вашия уеб сайт. Най-често се събират данни за конкретни реализации.
Често поставянето на бизнес цели е свързано с няколко анализа на пазара и е добре да се подсетите за матрицата на Ансофф. Ако сте на етап "планиране" ще ви бъде пшолезно да научите как се подготвя добър бизнес план.


Аудитория.

При създаването на рекламен текст е важно да разберем нуждите на нашите потенциални клиенти и да определим техния профил… или „да познаваме добре своята аудитория“. В практиката на рекламистите се поставят въпроси за създаване на клиентски профил: пол, възраст, език, географско разположение, култура, религия, професия, интереси и други. Независимо от профила на клиента винаги се преминава през един и същ процес при вземане на решение за покупка. Освен това е добре сте наясно и с въпроса Какво е фуния на продажбите


Конкуренция.

Конкуренцията е основен пазарен фактор, който подсказва къде се намира вашия бизнес и с какво се отличавате от всички останали. Вашите конкурентни предимства в голяма степен определят съдържанието на вашите рекламни текстове. Колкото повече плюсове имате, толкова по-добре. В крайна сметка целта на всеки рекламен текст е да покаже предимства и ползи за вашата аудитория (клиенти). Ако сте наясно с вашите предимства ще можете да изградите стратегия, която продава. Колкото повече потребности задоволявате, толкова по-добре.


Ясна стратегия за насърчаване на продажбите.

Ако продавате продукт, които се предлага в още 200 магазина ще имате нужда от нещо по-различно за да провокирате интереса на вашите потенциални клиенти. Стратегиите за насърчаване на продажбите са разнообразни и зависят от горните точки – бизнес цели, аудитория, конкуренция и конкурентни предимства. Ако горните точки показват на потребителите защо да купят от вас, то стратегията за насърчавате ще ги накара да го направят на момента - сега. Да, ще кликнат за да видят, какво ще получат не само от продукта, който предлагате, но и от вас. В библиотеките и в Интернет изобилства с материали на тема управление, икономика и насърчаване на продажбите. За това ще покажем само примери без много теория.


Примери:

Плати 2, вземи 3!
Вземи подарък!
Участвай и спечели!
50% намаление!
Безплатна доставка + подарък!
Мостра при регистрация
Виж всички намаления!
Виж промо цени!
Вземи код за отстъпка!


CTA (call-to action)

В дигиталната реклама често се вижда инструкция в стил „Добавете CTA“ (call-to action) т.е. подтикване към действие. Често това се тълкува като добавяне на бутон с надпис „виж тук“, но в успешните рекламни текстове се насърчава с ясни и конкретни действия, които ясно отразяват фирмената стратегия и ползите за потребителите.
В примерите по-долу са показани рекламни текстове в банери, които се изпозлват в партньорката мрежа на Google (GDN). Дизайнът на банерите е в синхрон с фирмените цели и стратегията за насърчаване на продажбите. От получените данни става ясно, че най-ефективни са банерите, които показват повече ползи.

Рекламен текст за продуктова категория

рекламен текст за продукт


Рекламен текст за услуга

рекламен текст за услуга


Как се подготвя рекламен текст? (не само за Google)

Видът и форматирането на текста зависят от изискванията на избраната от вас медиа.  Ако избраната от вас медиа е Google, проучете какви са ограниченията при текстовите реклами (заглавие: 25 символа, описание 2х35 символа и т.н.) и банерите (8 стандартни размера).
Независимо от избора ви на медиа със сигурност няма да сбъркате ако създадете кратки, но ясни заглавия и описателни текстове. Ефективните рекламни текстове са кратки и са ясни от един поглед. Кратките рекламни текстове остават недоизказани и създават очаквания, а всичко това провокира към действие. Използвайте ползите от вашата стратегия за насърчаване в рекламния текст, но създайте и очакване, като подскажете, какво има в целевата страница. Съдържанието на целевата страница ще ви подскаже, какво да напишете в рекламния текст.


Пример:

Ако рекламирате онлайн магазин за дрехи и по-точно продуктова категория за панталони с 32 марки, 520 модела е добре да напишете в рекламния текст „Над 500 модела, 32 марки“, но това едва ли ще създаде достатъчно желание за покупка. Ако в категорията се добавят актуални намаления между 5% и 40% ще предложите допълнителни ползи, които ще си струват вниманието. Ето как би изглеждал един пробен рекламен текст в три близки варианта:

 1. Заглавие: Панталони за всеки сезон
  Описание: Над 500 модела, 30 марки.
  Насърчаване: „Вижте намаления между 5% и 40%
 2. Заглавие: Панталони за мъже и жени.
  Описание: Над 500 модела, 30 марки.
  Насърчаване: До 31 май, отстъпки до 40%
 3. Заглавие: Модерни панталони
  Описание: Над 30 марки, над 500 модела.
  Насърчаване: Вижте намаления до 40%

Дизайн на рекламния текст

След, като покажете вашите конкурентни предимства и добавите допълнителни ползи ще подтиквате към действие и без надпис „виж тук“. При графичния дизайн на рекламните послания често се използват етикети за привличане на вниманието – вижте снимката в началото на статията. Изборът на изображения и дизайнът в голяма степен зависят от структурата на вашите рекламни текстове и целевите ви страници. Ако структурата на текста е ясна, лесно ще се създаде ефективно графично решение. Изборът на изображения зависи от рекламния текст, а не обратното.


Тествайте рекламите

Това е най-ефективния метод за създаване на успешни рекламни текстове. Създавайте и комбинирайте няколко различни рекламни текста, като сравнявате тяхната ефективност. Пазарът не е статичен - всеки ден търсенето и предлагането се променят. След време данните ще покажат кои текстове продават повече и ще стане ясно, че колкото повече реални ползи и качество предлагате на вашите клиенти, толкова повече продажби ще реализирате.


Бонус материали: Кои са компонентите на успешните рекламни текстове?

Ще обобщим всичко в две отделни графики. Едната показва как се създава успешен рекламен текст в 8 стъпки, а другата показва динамиката между вашия бизнес, конкуренцията и потенциалните ви клиенти.

рекламен текст - 8 стъпки към успеха

рекламен текст - динамика на пазара
Благодаря за отделеното време. Споделяйте, харесвайте и използвайте G+.
Автор: Христо Митков
Изтегли "Инфографика - Създаване на рекламен текст, който продава - 8 стъпки към успеха" 573 Kb (jpg) Свали